Nougat met noten

1 ster = slecht2 sterren = matig3 sterren = voldoende4 sterren = goed5 sterren = SUPER!! (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 out of 5)
Loading...

Het is wel even werk, maar het resultaat mag er zeker zijn. Zelfgemaakte nougat met noten. Je zult zeker bewondering oogsten als je de zelfgemaakte nougat serveert bij een kop koffie of thee na afloop van bijvoorbeeld een Tapas-buffet.

Ingrediënten voor een bakblik van ca. 20 x 30 cm

  • nougat-met-noten500 gram honing
  • 625 gram suiker
  • 3 eetlepels suiker
  • 65 gram glucosestroop
  • 215 ml water
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eiwitten
  • 750 gram (liefst ongebrande noten), zoals amandelen, pistachenootjes, hazelnoten, pecannoten
  • Ouwel (eetbaar papier, liefst A4 vellen)

Verder nodig:

  • Bakblik 20 x 30 cm (min. 5 cm hoog)
  • Elektrische mixer
  • weegschaal
  • suikerthermometer
  • pannen met dikke bodem
  • bakpapier
  • plastic folie
  • Mixkom

Bereiding

  1. Weeg alle ingrediënten af en zet deze klaar. Bekleed het bakblik eerst met bakpapier, ook de zijkanten en leg vervolgens ouwel op de bodem van het bakblik.
  2. Zet twee pannen met een dikke bodem klaar.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden, zet de noten klaar op een bakplaat (nog niet in de oven).
  4. Klop in een schone kom de eiwitten met de vanillesuiker en de 3 eetlepels suiker totdat deze luchtig en stevig is.
  5. Zet de noten in de oven net voordat je begint met het opwarmen van de suiker en de honing. Ze moeten ongeveer 10 minuten in de oven om goed te worden en moeten warm worden verwerkt in de nougat.
  6. Verwarm in 1 pan de honing tot 125 graden, gebruik de suikerthermometer voor de juiste temperatuur.
  7. Verwarm in een andere pan het water, de glucosestroop en de suiker tot een temperatuur van 140 graden. Deze temperatuur komt vrij precies. Als de suiker niet warm genoeg wordt, wordt de nougat niet stijf. Wordt de suiker te heet dan wordt de nougat te hard.
  8. Meng de honing en het suikermengsel vervolgens met de mixer door de eiwitten. Mix het geheel 4 tot 5 minuten totdat de nougat een consistente structuur heeft.
  9. Spatel nu de warme noten door de nougat.
  10. Verdeel de nougat over de bakplaat en dek deze af met een vel ouwel. Dek het bakblik af met plasticfolie om de nougat niet te laten uitdrogen.
  11. Laat het geheel 1 dag/nacht opstijven, stort de nougat op een snijplank en snijdt hem met een natgemaakt mes in stukken.
  12. Stukken nougat die je niet direct gebuikt inpakken in plasticfolie. Als je ze langer bewaart worden ze wel langzaam harder.

Tips:

  • Glucosestroop kun je kopen bij een horecagroothandel, maar vaak ook wel bij een banketbakker als je erom vraagt.
  • Je kunt een deel van de noten ook vervangen door stukjes gedroogd fruit, bijvoorbeeld abrikozen.
  • De soort honing bepaalt voor een deel de smaak en de kleur van je nougat. Hier kun je dus mee experimenteren.
  • Wil je een kleinere hoeveelheid nougat maken, bijvoorbeeld voor het formaat van een standaard cakevorm, deel de hoeveelheden dan (ongeveer) door 2,5. Wij vinden het makkelijker om meer in één keer te maken omdat je dan de temperatuur van de suiker en de honing makkelijker kunt meten tijdens het opwarmen.
Bron: Eigen recept
Bereidingstijd: ca. 30 minuten + ½ – 1 dag rusten
FacebookTwitterPinterestGoogle+WhatsAppEmailDelen

Misschien vind je dit recept ook leuk ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close