Soft-nougat met amandelen, cranberries en kaneelappeltjes

1 ster = slecht2 sterren = matig3 sterren = voldoende4 sterren = goed5 sterren = SUPER!! (nog niet gestemd)
Loading...

De rijke smaken van vers gebrande amandelen, gedroogde cranberries en gedroogde appeltjes met kaneel geven deze zachte nougat een zeer feestelijk tintje.

Nougat-cranberries-appel-amandel-bristolcream-tapasIngrediënten voor ca. 2 kilo nougat:

  • 500 gram honing
  • 625 gram suiker
  • 65 gram glucosestroop
  • 3 eetlepels suiker
  • 215 ml water
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eiwitten
  • 500 gram ongebrande amandelen
  • 75 gram gedroogde appeltjes met kaneel
  • 175 gram gedroogde cranberries
  • Ouwel (eetpapier, liefst op A4 formaat)
  • Citroensap om de mixkom mee te ontvetten

Verder nodig:

  • Bakblik 20 x 30 cm (min. 5 cm hoog)
  • Elektrische mixer
  • weegschaal
  • suikerthermometer
  • pannen met dikke bodem
  • bakpapier
  • plastic folie
  • Mixkom

Bereiding:

  1. Weeg alle ingrediënten af en zet deze klaar. Bekleed het bakblik (ook de zijkanten) met bakpapier en leg daar vellen ouwel op. Bekleed eventueel ook de zijkanten van het bakblik met randjes ouwel.
  2. Zet een ruime kookpan met dikke bodem klaar. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg de noten alvast klaar op een bakplaat (nog niet in de oven schuiven).
  3. Ontvet de mixkom en de garde(s) met citroensap. Klop hierin de eiwitten met de vanillesuiker en de 3 eetlepels suiker luchtig totdat deze mooi stevig is.
  4. Zet net voordat je begint met het opwarmen van de suiker en de honing de amandelen in de oven. Ze hebben ongeveer 10 minuten nodig om mooi gebrand te worden en moeten warm door de nougat gemengd worden.
  5. Verwarm het water met de suiker al roerend in een pan met de dikke bodem totdat deze is opgelost. Voeg de honing en de glucosestroop toe. Verwarm het suikermengsel tot een temperatuur van 140 graden. Gebruik hiervoor de suikerthermometer. Probeer zo min mogelijk te roeren. De temperatuur is belangrijk. Wordt het suikermengsel niet warm genoeg dat wordt de nougat niet stijf, wordt het mengsel te heet dan wordt de nougat te hard.
  6. Meng het suikermengseldoor de eiwitten en mix dit ca. 5 minuten totdat de nougat een mooie structuur heeft gekregen. Spatel nu de warme noten en de gedroogde vruchtjes door de nougat.
  7. Verdeel de nougat over het beklede bakblik, dek af met de overige vellen ouwel en laat de nougat ongeveer ½ – 1 dag opstijven in het bakblik.
  8. Stort de nougat de volgende dag op een snijplank en snijd hem met een warm, nat, scherp met in stukken. Pak de nougat die je niet direct gebruikt in plastic folie en bewaar in de koelkast. Omdat het soft-nougat is “smelt” de nougat als hij de lang buiten de koelkast wordt bewaard.

nougat-amandel-appel-cranberries-tapas

Tips:

  • Glucosestroop kun je kopen bij een horecagroothandel, maar vaak ook wel bij een banketbakker als je erom vraagt.
  • Gedroogde cranberries en kaneelappeltjes zijn te koop bij een goede kaas, noten en/of delicatessenwinkel.

Wijntip:

  • Schenk een glaasje Bristol Cream Sherry bij de nougat … heerlijk als dessert afsluiting na een tapas-diner of buffet.
Bron: Eigen recept
Bereidingstijd: ca. 30 minuten + ½ – 1 dag rusten
FacebookTwitterPinterestGoogle+WhatsAppEmailDelen

Misschien vind je dit recept ook leuk ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close