Deze lekkere Spaanse Gazpacho combineert prima met schaal- en schelpdieren. De Zeeuwse mosselen staan niet alleen mooi als garnering maar smaken ook erg lekker!
Ingrediënten voor 6 personen:
1 komkommer
- 1/2 rode paprika
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 1 blik gepelde tomaten (400 g)
- 250 ml groentebouillon, koud
- 12-18 gekookte mosselen (uit de schelp)
Verder nodig:
- keukenmachine of staafmixer
Bereiding:
- Houd van de komkommer, de paprika en de sjalot een stukje apart voor de garnering. Schil de rest van de komkommer. Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een theelepeltje de zaden eruit.
-
Doe de komkommer met de rest van de groenten, de knoflook en het blik tomaten in de keukenmachine of een grote maatbeker. Pureer de groenten in de keukenmachine of met de staafmixer glad.
-
Voeg de bouillon toe en pureer nog 10 sec. Breng de gazpacho goed op smaak met zout en peper.
-
Zet de gazpacho minimaal 2 uur (liever nog 1 nacht) in de koelkast zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Snijd intussen de apart gehouden groenten in piepkleine blokjes.
-
Schenk de koude gazpacho in kleine (wijn)glazen en garneer met de mosselen en de blokjes groenten.
Zo kook je mosselen:
Ingrediënten: 1 kilo Zeeuwse mosselen, 1 kleine ui, 1 kleine winterwortel, 1 kleine prei, 1 eetlepel mosselkruiden, 1 glas witte wijn of 1 flesje bier.
LET OP: Mosselen kook je NOOIT in water, ze nemen hun eigen water mee in de schelp, wil je geen alcoholische dranken gebruiken, kook de groenten dan niet voor maar kook ze tegelijk met de mosselen zonder water toe te voegen. De groenten worden alleen gebruikt voor de smaak en eet je later niet op dus het geeft niet als ze niet helemaal gaar zijn.
- Controleer alle mosselschelpen en gooi kapotte schelpen of schelpen die niet goed sluiten weg. Haal eventueel zeepokken en ander vuil van de schelpen af.
- Zet een ruime pan klaar en doe hierin 1 in stukken gesneden ui, 1 in stukken gesneden winterwortel, 1 in stukken gesneden prei en een beetje mosselkruiden met een glas witte wijn of een flesje bier. Zet dit op het vuur, breng aan de kook en wacht een paar minuten voordat je de schoongemaakte mosselen erbij gooit.
- Wacht totdat het geheel weer aan de kook is en kook de mosselen met het deksel op de pan vervolgens in ca. 8 minuten gaar totdat de schelpen goed open staan. Schud of schep de mosselen tijdens het koken één of twee keer om. De mosselen hebben een blanke tot oranje kleur gekregen. De kleur is afhankelijk van het geslacht (mannetje/vrouwtje) van de mossel.
- Giet de mosselen af of schep ze met een schuimspaan uit de pan. En laat ze voor dit recept afkoelen.
- Heb je mosselen over … eet ze op met bijv. een knoflooksausje, een cocktailsausje.
Wijntip:
- Schenk hierbij een koude Sherry Fino of Manzanilla.
Nieuwe Reacties