Gazpacho met sjalotten (koude Spaanse soep)

1 ster = slecht2 sterren = matig3 sterren = voldoende4 sterren = goed5 sterren = SUPER!! (4 stemmen, gemiddeld: 4,25 out of 5)
Loading...

gazpacho_sjalot

Ingrediënten (voor ca. 4 personen):

  • ½ komkommer
  • 1 sneetje witbrood zonder korst
  • 1 sjalot
  • 8 pomodori tomaten
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • 2 rode paprika’s
  • ½ dl olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Pel de sjalot, halveer deze en snipper hem in ragfijne stukjes.
  2. Schil de komkommer. Halveer de paprika’s en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
  3. Was de tomaten. Snijd de komkommer, de paprika en de tomaten in grove stukken.
  4. Doe alle ingrediënten in de blender of pureer ze met een staafmixer tot een gladde massa.
  5. Zeef de massa en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  6. Laat de soep voor serveren minstens 1 uur afkoelen in de koelkast.

Tips:

  • Deze koude soep stamt uit het Spaanse Andalucia, waar de zomers zo verzengend heet kunnen zijn dat je niet aan hete soep moet denken.
  • Gazpacho is van oorsprong een eenvoudige, boerse soep van oud brood, knoflook, olie en azijn. Pas na de ontdekking van de Nieuwe Wereld, toen tomaten en paprika’s geïntroduceerd werden in Europa kreeg gazpacho z’n huidige samenstelling en rode kleur.
  • Het belangrijkste is om rijpe, rode tomaten te kiezen met veel smaak.
  • Voeg zongedroogde tomaat (in olie) toe om de soep nog voller van smaak te maken.
  • Snijd bij knoflook oudere teentjes in de lengte door om de groene kiem, die scherp en bitter smaakt, te verwijderen.

Bron: www.sjalot.nl
Bereidingstijd: 25 minuten

FacebookTwitterPinterestGoogle+WhatsAppEmailDelen

Misschien vind je dit recept ook leuk ...

4 Reacties

  1. Noëlle schreef:

    Lekker, wel peper en zout toevoegen natuurlijk. Met een stukje Spaanse peper er door isbhet net even wat pittiger. Ik zeef het niet, want ik vind de bite van de groente juist lekker!

  2. Peet schreef:

    Ik heb het ook geprobeerd en moet zeggen dat het wel erg lekker was… Ik heb dan wel een potje tomatenpuree meegemengd (voor smaak en kleur) alvorens ik het ging zeven en heb de boel verwarmd.

    De vrijheid van de kok zal ik het maar noemen. Om de smaak wat beter naar voren te laten komen heb ik er een kwakje zure room ingegooid.

  3. Sonja schreef:

    Heb het recept net uitgeprobeerd en moet eerlijk zeggen;was geen succes.
    Het lukt niet om alles glad te krijgen in de blender, helemaal niet zelfs.
    Ook met de staafmixer is het nauwelijks te doen.
    Uiteindelijk zoveel mogelijk fijngestampt en afgegoten met vergiet. Dat beetje wat overbleef had op zich redelijke smaak, maar we vonden het niet heel bijzonder.
    Dus voor ons was dit recept eenmalig.

  4. mar schreef:

    hallo Lilian
    Ik ben op zoek naar een lekker gazpacho recept, zie zo veel verschillen in alle recepten staan. heb je dit recept zelf al eens gemaakt en zo ja. wat waren de reacties.
    alvast bedankt.
    groetjes.

    ps dit vind ik een heerlijke site en fijn overzichtelijk. Leuk dat er fotos bij staan. super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close